Δελτίο Τρύγου 2020 - Βόρεια Ελλάδα - 22/10/2020

2020: Μια καλή σοδειά σε μια δύσκολη χρονιά!

Το 2020 χαρακτηρίζεται αναμφίβολα ως μια απαιτητική χρονιά, με σημαντικές προκλήσεις, αβεβαιότητα και δυσκολίες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα λόγω της υγειονομικής κρίσης που επηρεάζει όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Σε αυτό το πρωτόγνωρο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι αμπελουργοί και οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας, κλήθηκαν να διαχειριστούν την αμπελουργική περίοδο προσαρμοζόμενοι σε νέες συνθήκες, με σύμμαχο την εις βάθος γνώση της αμπελοκαλλιέργειας και γνώμονα πάντα την προσήλωση στην άριστη ποιότητα της παραγωγής.  
Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο του χειμώνα για τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ήταν ήπιες, με κανονικές βροχοπτώσεις, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή καθυστέρηση στην έκπτυξη των οφθαλμών της αμπέλου. Οι πρώτοι μήνες της Άνοιξης χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές βροχές σχεδόν σε όλες τις περιοχές, έχοντας ως αποτέλεσμα τον εφοδιασμό των υδατικών αποθεμάτων του εδάφους. Επιπλέον, ενισχύθηκε σημαντικά η βλαστική αύξηση, με τους αμπελουργούς να καλούνται να εφαρμόσουν τεχνικές διαχείρισης του φυλλώματος για την αποφυγή ασθενειών. Σε περιοχές όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις και την περίοδο του Μαΐου, υπήρξε καθυστέρηση της άνθισης ή και μια μικρή μείωση του ποσοστού καρπόδεσης.
Την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου παρατηρήθηκε απουσία υψηλών θερμοκρασιών, χωρίς την εμφάνιση καύσωνα, ευνοώντας την ομαλή ανάπτυξη της ράγας. Σε όσες περιοχές σημειώθηκαν βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο, δεν δημιούργησαν προβλήματα φυτοπροστασίας. Η περίοδος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, ήταν ιδανική. Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, απουσία βροχών και άριστη θερμοκρασιακή διαφορά ημέρας-νύκτας είχαν ως αποτέλεσμα την πολύ καλή αρωματική και φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών. Επιπρόσθετα, ο τρύγος πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα σε άριστες καιρικές συνθήκες.
Μολονότι στην αρχή της βλαστικής περιόδου προβλεπόταν σημαντική καθυστέρηση της ωρίμανσης, τελικά ο Αύγουστος συνέβαλε και ο τρύγος για τις περισσότερες ποικιλίες έγινε λίγες μόνο ημέρες πιο αργά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι πρώιμες λευκές ποικιλίες ωρίμασαν το 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου ενώ οι ερυθρές από το τέλος του ίδιου μήνα. Ο τρύγος συνεχίστηκε τον μήνα Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε για τις όψιμες ερυθρές ποικιλίες, το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Οι πρώτες ενδείξεις των οίνων που προκύπτουν από την φετινή εσοδεία δείχνουν υψηλής ποιότητας λευκούς με πλούσια ποικιλιακά αρώματα, βελούδινη γεύση και πολύ καλές οξύτητες, ενώ οι ερυθροί με εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.

ΡΑΨΑΝΗ
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες (από 28 Σεπτεμβρίου) συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε ο τρυγητός στα αμπελοτόπια του υψηλότερου υψόμετρου (Γ υποζώνη: 500+ μέτρα υψόμετρο).
Τα σταφύλια ήταν υγιή – μια από τις «καθαρότερες» χρονιές των τελευταίων ετών- με καλή ωριμότητα, υψηλό αλκοολικό βαθμό και φυσιολογική χρωματική ένταση.

ΠΥΔΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ήπιος χειμώνας με χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων στις αρχές του χειμώνα 19-20 ( ανομβρία μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη) και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι μήνες του Ιανουάριου και Φεβρουαρίου είχαν τυπικές για την εποχή θερμοκρασίες που συνέχισαν ως τα μέσα Μαρτίου καθυστερώντας την έκπτυξη των οφθαλμών μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.
Οι καλές συνθήκες του Μαΐου επέτρεψαν μια σταθερή ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας χωρίς πίεση ασθενειών .
Το καλοκαίρι είχε επίσης ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες με ελάχιστες ημέρες καύσωνα που βοήθησε στην ήπια ωρίμανση και τη διατήρηση της οξύτητας με τον περκασμόνα καθυστερεί 15 ημέρες σε σχέση με το 2019.
Το υδατικό δυναμικό σε συνδυασμό με την απουσία καύσωνα συνέβαλε στην σταθερή και ελεγχόμενη υδατική καταπόνηση των πρέμνων σε όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου χωρίς την ανάγκη άρδευσης.
Η όψιμη έναρξη της χρονιάς σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις του δεύτερου μισού του Αυγούστου κατέληξαν στην μετάθεση του τρύγου στο σύνολο του το Σεπτέμβριο ( 2/9 έναρξη για τα λευκά και 14/9 για τα ερυθρά) και Οκτώβριο .
Η πίεση των ασθενειών ήταν μικρή σε όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς προβλήματα ακόμα και κατά το τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης με τις βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν.
Εξαιρετικό αρωματικό δυναμικό σε όλους τους οίνους , ερυθρούς και λευκούς. Υψηλές οξύτητες ακόμα και για τις  ποικιλίες που υστερούν με χαρακτηριστικά υψηλά επίπεδα μηλικού οξέος. Η συμπύκνωση ήταν καλή, χαμηλότερη από την περυσινή χρονιά και το ύψος της παραγωγής σταθερό με τα κόκκινα στα 700 κιλά το στρέμμα και τα λευκά να ξεπερνούν κατάτι τα 1.000 .
Συνοψίζοντας ήταν μια ασυνήθιστα ψυχρή και όψιμη χρονιά με χαρακτηριστικό αρωματικό αποτύπωμα στους παραγόμενους οίνους. Μια εξαιρετική και χαρακτηριστική σοδειά.

ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η χρονιά ξεκίνησε με εναλλαγές στις θερμοκρασίες από χαμηλές σε κανονικές και το αντίθετο, με κανονικές όμως βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα η εκβλάστηση να καθυστερήσει μερικές μέρες.
Ο Μάιος ήταν γενικά καλός μήνας χωρίς κλιματικές εξάρσεις και με απουσία ζημιών.
Τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, οι βροχοπτώσεις όμως ήταν σημαντικά αυξημένες με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη σε βάρος της ωρίμανσης, οψιμίζοντας μερικές μέρες την παραγωγή. Ο υπόλοιπος Αύγουστος και ο μήνας Σεπτέμβριος κύλησαν ομαλά χωρίς καιρικές εξάρσεις.
H περίοδος του τρύγου στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν εξαιρετική όσον αφορά στον καιρό με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Τις τελευταίες μέρες του τρύγου μια απότομη αστάθεια του καιρού δυσκόλεψε την διαδικασία χωρίς όμως να επηρεάσει ιδιαίτερα την ποιότητα παρά μόνον μια μικρή μείωση στον ζαχαρικό τίτλο.
Γενικά οι αποδόσεις ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η παραγωγή  ήταν σημαντικά αυξημένη.
Παρατηρήθηκε μια στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας αμπέλου στα όρια της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας που εξηγεί εν μέρει και την αυξημένη προσφορά προϊόντος.
Η Ντεμπίνα είχε καλή ωρίμανση με μέσο ζαχαρικό τίτλο 11,8 Be’ ενώ η ανερχόμενη τοπική ερυθρή ποικιλία Βλάχικο είχε μια αξιοσημείωτη αύξηση παραγωγής με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύ καλή ωρίμανση.
Όλα τα παραπάνω μας κάνουν αισιόδοξους για την καινούργια οινική χρονιά και γενικότερα για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και ξεπερνάει τα 1000 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζονται είναι μεγάλες, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμανση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah καθώς και κάποιες ντόπιες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Το 2020 ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος σε σχέση με το 2019 με πολύ μικρότερο όγκο τόσο χιονοπτώσεων όσο και βροχοπτώσεων.  Η άνοιξη όμως ξεκίνησε με αρκετό κρύο και σαν αποτέλεσμα των παραπάνω η έναρξη του βλαστικού κύκλου καθυστέρησε.  Οι θερινοί μήνες συνέχισαν το μοτίβο της άνοιξης παραμένοντας ψυχρότεροι από το φυσιολογικό, με αρκετά μειωμένες βροχοπτώσεις, καθυστερώντας τελικά την ωρίμανση.  Συνολικά το 2020 ήταν μία όψιμη χρονιά με τον τρύγο να καθυστερεί για τις ποικιλίες που ωρίμασαν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου λόγω των βροχοπτώσεων που έλαβαν χώρα.  Ο τρύγος του Traminer  έγινε στις 25/9 με δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους της τάξης των 13,0% vol, ενώ το Pinot Noir τρυγήθηκε στις 9/10.  Ο τρύγος των Cabernet, Merlot ξεκίνησε στις 20/10 μια εβδομάδα πιο όψιμα από το 2019.  Συνολικά ο τρύγος το σταφυλιών έλαβε χώρα περίπου 7-10 ημέρες πιο όψιμα σε σχέση με το 2019 για τις περισσότερες ποικιλίες και χαρακτηρίστηκε από φυσιολογικές για την περιοχή σακχαροπεριεκτικότητες και οξύτητες.  Όλα τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση.
Η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 350-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς, καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες, ενώ τα λευκά δείχνουν έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Η Αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές  της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 650 μέτρων και αγγίζει τα 800 μέτρα. Το ανάγλυφο παρουσιάζει μέτριες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος. Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμανση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Merlot, Cabernet Sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο.
Ο  τρύγος χαρακτηρίζεται γενικά όψιμος σε σχέση με την μέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων. Η ωρίμαση των σταφυλιών χαρακτηρίζεται από τον  υψηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο, την πολύ καλή φαινολική ωρίμανση, αλλά και τα καλά επίπεδα ολικής οξύτητας. Η τρύγος ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου με το Sauvignon Blanc και ακολούθησε στις 9 Οκτωβρίου με το Riesling (λευκό). Ακολούθησε ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών (Στις 12 Οκτωβρίου μe ο Merlot, στις 18 Οκτωβρίου με το Cabernet Sauvignon και στις 19/10 με το Ξινόμαυρο.  Όλες οι ποικιλίες τρυγήθηκαν με το χέρι .
Ο Χειμώνας ήταν ήπιος με ελάχιστες χιονοπτώσεις και σχετικά καλές θερμοκρασίες.
Η άνοιξη είχε αρκετές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Το καλοκαίρι ήταν δροσερό με  πολύ συχνές βροχοπτώσεις να σημειώνονται μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ξηρό με υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες και χαμηλές σχετικά νυχτερινές να σημειώνονται κατά τον μήνα Αύγουστο.
Το φθινόπωρο είχε πολύ ζεστές ημέρες και δροσερές νύχτες χωρίς την παρουσία βροχοπτώσεων.
Τον χειμώνα παρατηρήθηκαν ελάχιστες χιονοπτώσεις συνοδευόμενες από θερμοκρασίες που  διατηρήθηκαν στα συνηθισμένα για την περιοχή χαμηλά επίπεδα μέχρι και τον Μάρτιο. Τον παρατεταμένο αυτό χειμώνα διαδέχθηκε ο Απρίλιος στα μέσα του οποίου ξεκίνησε και η έκπτυξη των οφθαλμών, δείγμα καθυστέρησης του βιολογικού κύκλου. Από τα μέσα Μαΐου έως και τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου σημειώθηκαν αρκετές βροχές και για την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών εφαρμόστηκαν προσεκτικές καλλιεργητικές φροντίδες στον αμπελώνα. Την περίοδο βροχοπτώσεων διαδέχθηκε μια περίοδος ζέστης και ανομβρίας από την αρχή του Αυγούστου έως και τα μέσα Οκτώβρη. Γενικά ο τρύγος χαρακτηρίστηκε από υψηλούς δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους, πολύ καλές οξύτητες και εξαιρετικές φαινολικές ωριμάνσεις , ενώ η υγιεινή κατάσταση χαρακτηρίζεται άριστη.
Η παραγωγή κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Παρ όλες τις δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων Μαΐου - Ιουλίου, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά  χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον  βρίσκονται  στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης για τα λευκά και τα ροζέ και την πλειοψηφία των ερυθρών. Τα πρώτα δείγματα  δείχνουν εξαιρετικά .

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
H κυρίαρχη ποικιλία στην ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο είναι το Ξινόμαυρο, η οποία εξαιτίας των εδαφοκλιματικών δεδομένων ωριμάζει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Εδάφη αμμώδη, αμμο-αργιλώδη προσχωσιγενή και κάποια καθαρά αργιλώδη με πολύ λιγότερη άμμο σε χαμηλότερο υψόμετρο. Η ζώνη βρίσκεται στο οροπέδιο της Εορδαίας και στο βορειανατολικό σημείο της. Το υψόμετρο είναι από 510 -710 μέτρα. Την τελευταία δεκαετία έχει εγκλιματισθεί και η ποικιλία Μαλαγουζιά η οποία καλλιεργείται σε μεγάλη πλέον έκταση. Υπάρχει και ο όψιμος Ροδίτης που η ημερομηνία τρυγητού ρίχνει και την αυλαία του τρύγου στο Αμύνταιο. Και βέβαια ευδοκιμούν και οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Sauvignon blanc, Chardonnay, Syrah, Merlot, Pinot noir κ.α.
Ημι-ηπειρωτικό κλίμα με δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες και χωρίς ακραία φαινόμενα κατά την διάρκεια της μέρας. Φτωχά αμμώδη εδάφη, με ασβεστολιθικό υπόστρωμα κατά τοποθεσίες. Ρυθμιστικός παράγοντας ήπιας κλιματικής συμπεριφοράς στην περιοχή αποτελεί η γειτνίαση της ζώνης με τις 2 μεγάλες υδάτινες μάζες των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών.
Κατά την διάρκεια του χειμώνα οι καιρικές συνθήκες δεν παρουσίασαν ακραία φαινόμενα, και οι πολύ ασθενείς χιονοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να υπήρχε μια σχετικά μικρή οψίμηση στην ενεργοποίηση της βλαστικής περιόδου της αμπέλου. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, έδωσαν δυνατές και «καλές» βροχές που αναπλήρωσαν τα υδατικά αποθέματα στο έδαφος τα οποία χρησιμοποιηθήκαν στην έναρξη της ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε την εαρινή εξέλιξη της αμπέλου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προηγούμενη περίοδος ήταν σχετικά χαμηλής παραγωγής, υπήρχε μία έντονη βλαστική δραστηριότητα. Ο Απρίλιος ήταν κρίσιμος μήνας για τις προληπτικές φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πίεση στα κρίσιμα επόμενα βλαστικά στάδια. Ο Μάιος ήταν από τους πλέον ξηρικούς, μιας και μας είχε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία να μας δίνει πολλές βροχές. Ακολούθησαν σχετικά ήπιος Ιούνιος και Ιούλιος όπου τα σημάδια ξεκούρασης του φυτού από την προηγούμενη χρονιά και η εξαιρετική καρπόδεση προμηνύουν μια πολύ καλή παραγωγή αλλά και μία ωρίμανση σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με την πρώιμη και χαμηλοπαραγωγική περσινή χρονιά. Ο Αύγουστος ήταν πολύ περίεργος μήνας με χαρακτηριστικό την ιδιαίτερα έντονη βροχόπτωση που παρατηρήθηκε σε μόλις 4 μέρες, (140 mmβροχής από τα συνολικά Απριλίου-Σεπτεμβρίου 280mm). Ευτυχώς και μία ασθενής χαλαζόπτωση είχε ασήμαντες συνέπειες σε μικρό μέρος του φυλλικού τοιχώματος.
Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμία απολύτως πίεση από τις καιρικές συνθήκες και οι ιδανικές θερμοκρασιακές συνθήκες που επικράτησαν συνετέλεσαν στην εξαιρετική αρωματική και φαινολική ωρίμανση αρχικά των πρώιμων λευκών και διεθνών ερυθρών ποικιλιών και στη συνέχεια της Μαλαγουζιάς. Θερμοκρασιακές διαφορές μέρας νύχτας 14,5οCκαι απουσία βροχής. Έτσι ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες Σεπτεμβρίου, η φετινή τρυγιτική προσπάθεια με ένα εξαιρετικής ωριμότητας Ξινόμαυρο. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν και η έγκαιρη προληπτική προστασία από ασθένειες και εχθρούς στην διάρκεια της τελευταίας φάσης ωρίμανσης, δημιούργησαν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες
Η σοδειά 2020 ήταν μία τυπική χρονιά για την ΠΟΠ Αμύνταιο. Η περσινή μειωμένη παραγωγή ξεκούρασε το αμπέλι και οι (στρεμματικές) αποδόσεις κινήθηκαν στο ΜΟ για την περιοχή επίπεδα.
Ο τρυγητός αναφορικά με τις λευκές ποικιλίες άρχισε και ολοκληρώθηκε κατά 40 % μέσα στον Αύγουστο. Οι πιο όψιμες λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης με αυτή την σειρά, ακολούθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωσαν την ωρίμανσή τους μέχρι το τέλος του μήνα. Χαρακτηριστικό στοιχείο των γλευκογραφικών συστατικών ήταν οι υψηλές συγκεντρώσεις τρυγικού οξέως και εκτός των όψιμων ποικιλιών της περιοχής αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις μηλικού οξέως. Η αυξημένη εκχύλιση (συγκέντρωση) Καλίου σε σχέση με την ελαφριά υπερωρίμανση, όπου αυτή ήταν επιθυμητή, έδωσε μούστους με πολύ ισορροπημένες οξύτητες.    

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Η αμπελουργική χρονιά για την Νάουσα ξεκίνησε με ένα άνυδρο Γενάρη και έναν Φλεβάρη με ελάχιστες βροχές.  Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν φυσιολογικές για την εποχή, γεγονός  που βοήθησε στην έγκαιρη ολοκλήρωση των καλλιεργητικών φροντίδων.
Ακολούθησαν δυο μήνες, Μάρτιος και Απρίλιος, με μεγάλα διαστήματα εντόνων βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου που χιόνισε κιόλας (δυο μέτρα χιόνι στα κλειστά Τρία Πέντε Πηγάδια!),  με θερμοκρασίες αρκετά χαμηλές για την εποχή.  Το γεγονός αυτό επέδρασε στα φυτά παρατείνοντας την  έκπτυξη στους οφθαλμούς και οδήγησε σε μια οψιμότερη χρόνια κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα .
Τους μήνες Μάιο και Ιούνιο υπήρχαν πολλές μπόρες μικρής διάρκειας και έντασης.  Η περίοδος  χαρακτηρίστηκε από θερμές ημέρες και αρκετά δροσερές βραδιές για την εποχή.  Αυτό δημιούργησε μια μακρά περίοδο ανθοφορίας σε όλες τις ποικιλίες, με αποτέλεσμα να έχουμε ανομοιομορφία στα σταφύλια την περίοδο του τρύγου.
Τέλος, το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από αρκετές βροχές μικρού όγκου τους δυο πρώτους μήνες, και μια ισχυρή καταιγίδα στις αρχές Αυγούστου.  Από εκεί και περά ακολούθησε μια περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας και αυξημένων για την εποχή θερμοκρασιών μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ωρίμανσης.  Ακόμα πιο σημαντικό, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι βραδινές θερμοκρασίες έπεσαν ραγδαία, θυμίζοντας το κλασσικό μικροκλίμα  της Νάουσας που γνωρίζαμε στο παρελθόν.
Δυστυχώς πολλοί αμπελουργοί φοβήθηκαν τη βροχή της 26 Σεπτεμβρίου, και τρύγησαν σχετικά άγουρα τα σταφύλια.  Ο μεγάλος τρύγος του Ξινόμαυρου ήταν μέσα στον Οκτώβριο.  Η επιλογή ώριμων τσαμπιών κατά τον τρύγο, έτσι ώστε να μειωθεί η ανομοιομορφία, είναι η λύση που επιλέχθηκε έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ποσοτικά, η παραγωγή στη Νάουσα κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα.
Μεγάλη ανομοιομορφία, συνεπώς μια καλή χρονιά, όχι εξαιρετική. Τέσσερα αστέρια στα πέντε.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ
Ενώ οι 2 πρώτοι μήνες της χρονιάς ήταν σχετικά ζεστοί και ξηρικοί, στη συνέχεια επικράτησαν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες καθυστέρησαν την έκπτυξη των οφθαλμών κατά 7-10 μέρες ανάλογα με το αμπελοτεμάχιο.  
Η περίοδος από τέλη Απριλίου έως και αρχές Ιουνίου ήταν αρκετά δροσερή και βροχερή. Αντίστοιχα όψιμα ήταν και τα επόμενα στάδια- ανθοφορία, καρπόδεση, περκασμός- κάτι που υποδήλωνε καθαρά έναν όψιμο τρύγο. Σε ορισμένα αμπελοτόπια της ζώνης, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, παρατηρήθηκαν ελάχιστες προσβολές από Περονόσπορο, ενώ το Ωίδιο εμφάνισε λίγο μεγαλύτερη ένταση προσβολής, παραμένοντας όμως σε χαμηλά επίπεδα.
Το καλοκαίρι είχε ήπιες θερμοκρασίες με εξαίρεση δυο περιόδους καύσωνα που δεν διήρκησαν πάνω από 7 ημέρες έκαστη. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου η περιοχή επλήγη από την κακοκαιρία Θάλεια, με συνεχόμενες βροχές για 4 μέρες και μία βροχή ανά εβδομάδα για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Αυτό καθυστέρησε τον τρύγο λόγω της διαλυτοποίησης των σακχάρων.
Ο τρύγος για τα αφρώδη ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου, δηλαδή 12 μέρες αργότερα από το συνηθισμένο. Σε κάποια αμπελοτόπια, εμφανίστηκαν μικρές προσβολές από Περονόσπορο, Βοτρύτη και Ευδεμίδα. Μετά την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έντονη ηλιοφάνεια και απουσία βροχής μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη. Αυτό σε συνδυασμό με την προηγούμενη βροχή έκανε τα ξηρικά αμπέλια να φωτοσυνθέσουν πολύ και να οδηγηθούν σε πολύ γρήγορη αύξηση σακχάρων, φτάνοντας τα 2 baume σε 4 μέρες. Έτσι από τα τέλη Αυγούστου παρατηρήθηκε μία έντονη πρωίμιση της παραγωγής για τις πρώιμες ερυθρές και τις όψιμες λευκές ποικιλίες, οι οποίες εμφάνισαν πολλά σάκχαρα, χαμηλές οξύτητες και καλή φαινολική ωρίμανση. Μόλις το νερό στο έδαφος καταναλώθηκε, τα σταφύλια άρχισαν να αφυδατώνονται, οδηγώντας σε χυμό με υψηλή συγκέντρωση τόσο σε σάκχαρα όσο και σε οξέα και με μέτρια φαινολική ωρίμανση για τις όψιμες ποικιλίες.
Στις λευκές ποικιλίες, Sauvignon Blanc, chardonnay υπήρχε άριστη τεχνολογική ωρίμανση. Εξαιρετική ήταν και ποιότητα των σταφυλιών ποικιλίας Ασύρτικο που διατήρησαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό την οξύτητά τους σε συνδυασμό με το επιθυμητό βαθμό baume.
Στις ερυθρές ποικιλίες παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση σε baume λόγω των όψιμων βροχοπτώσεων, ενώ η φαινολική ωρίμανση καθυστέρησε αρκετά.  
Ο τρύγος στη ζώνη ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η φετινή χρονιά ήταν σε γενικές γραμμές μια όψιμη χρονιά. Χαρακτηρίστηκε από έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και χωρίς χιόνι. Η μεγάλη όμως διάρκειά του είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έκπτυξη των οφθαλμών κατά 10 περίπου ημέρες (τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου).
Τον μήνα Απρίλιο σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, που καθυστέρησαν την άνθιση (μέχρι τα μέσα Μάϊου), όμως προμήθευσαν το φυτό με επαρκή ποσότητα νερού για την βέλτιστη καρπόδεσή του. Τον Μάιο μέχρι και τα μέσα Ιουνίου επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες και δεν σημειώθηκαν βροχοπτώσεις, ενώ από τα μέσα Ιουνίου και όλο τον Ιούλιο οι θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν τους 28-30oC, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και τους 18-19oC, κατά τις νυχτερινές ώρες.
Τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες σημείωσαν άνοδο, γεγονός που οδήγησε σε πρωίμηση του τρύγου, κυρίως για τις γαλλικές ποικιλίες. Δεν ίσχυσε το ίδιο όμως και για τις ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες τρυγήθηκαν με 10 ημέρες καθυστέρηση από το συνηθισμένο.
Ο τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου με το Chardonnayκαι ακολούθησαν το SauvignonBlanc και το Viognier. Στα τέλη Αυγούστου τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και αρχές Σεπτέμβρη το Ασύρτικο. Παράλληλα, στις 20 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος των ερυθρών γαλλικών ποικιλιών (Merlot και Syrah) και ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου με τις ελληνικές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και τελευταίο το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Γενικά, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τρύγο ευνόησαν την φαινολική ωρίμαση με αποτέλεσμα, οι όψιμες ποικιλίες, όπως το Ξινόμαυρο, να ωριμάσουν υπό ιδανικές συνθήκες.
Η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή, με πολύ καλές συνθήκες βλάστησης και ωρίμασης. Σημειώθηκε μικρή αύξηση στα λευκά, ενώ στα ερυθρά κυμανθήκαμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Τα λευκά κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και εξαιρετικές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η περιοχή της Χαλκιδικής κατέγραψε οψίμηση μία εβδομάδας σε σχέση με τον τρύγο του 2019 στις λευκές ποικιλίες, ενώ στις ερυθρές ποικιλίες ήταν περίπου στις φυσιολογικές για την περιοχή ημερομηνίες. Η οψίμηση των λευκών ποικιλιών οφείλεται αφενώς στην έντονη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού και αφετέρου στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν από τα μέσα του καλοκαιριού. Οι βροχές όμως το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου επέδρασαν ευνοϊκά στις ερυθρές ποικιλίες οδηγώντας σε πλήρη φαινολική ωριμότητα.

ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
H χρονιά του 2020, διακρίθηκε από τις έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών, με αποκορύφωμα έναν βροχερό Ιούνιο μέχρι τα μέσα Ιούλιου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την οψίμηση της παραγωγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες του Αύγουστου, η απουσία βροχοπτώσεων τον Σεπτέμβριο, καθώς και οι έντονές θερμοκρασιακές μεταβολές μέρας- νύχτας αποτέλεσε ένα ιδανικό επιστέγασμα.
Η έναρξη του τρύγου ξεκίνησε -σχετικά αργά- με πρώτη ποικιλία στις 20 Αυγούστου το Sauvignon Blanc.
H άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, ήταν αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης σε επίπεδο αμπελώνα. Οι προσεγμένες καλλιεργητικές τεχνικές, ο πράσινος τρύγος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις πρόσφεραν εξαιρετικά σταφύλια και για τις υπόλοιπες ποικιλίες που ακολούθησαν. Ο Σεπτέμβριος μήνας με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες, ευνόησε την πλήρη τεχνολογική και φαινολική ωρίμανση, των ερυθρών ποικιλιών.
Η παραγωγή κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα.
Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζυμώσει, εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες. Η πολύ καλή φαινολική ωρίμανση των ερυθρών προοιωνίζουν μια ιδιαίτερη χρονιά!

ΜΕΤΟΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΣ
Ο τρύγος στην περιοχή του Αγίου Όρους ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου καταγράφοντας μία οψίμηση 15 ημερών σε σχέση με τον τρύγο του 2019 αυτό οφείλεται κυρίως στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν καθόλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Την άνοιξη καταγράφηκε υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων και ειδικά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Αυτό οδήγησε σε κακό δέσιμο και συνεπώς χαμηλή παραγωγή. Κατόπιν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επικράτησαν έντονα ξηροθερμικές συνθήκες που πολλές φορές σταμάτησαν την ωρίμαση. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η οψίμηση που αναφέραμε στην έναρξη του τρυγητού.
Και από τις δύο περιοχές, τα αποζυμωμένα λευκά κρασιά διακρίνονται για την αρωματική τους ένταση και την υψηλή οξύτητα. Βάσει των αποτελεσμάτων έως σήμερα, η χρονιά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ιδιαίτερα αρωματικά και γεμάτα λευκά και ροζέ κρασιά με υψηλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά κρασιά αναμένεται να διακρίνονται από υψηλό αλκοολικό βαθμό υψηλό φαινολικό δυναμικό και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε στα μέσα Απριλίου, 5-10 ημέρες πιο πίσω από το κανονικό. Στη συνέχεια η άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν πολύ δροσερά, με αρκετές βροχές, που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου, χωρίς την ανάπτυξη ασθενειών, με εξαίρεση το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπου ένας καύσωνας έκανε την εμφάνισή του.
Ο Ιούλιος ήταν σχετικά ζεστός, με βροχοπτώσεις και η ωρίμαση των σταφυλιών ξεκίνησε στο τέλος του μήνα.
Ο τρυγητός άρχισε στις 19/8 με την ποικιλία Sauvignon Blanc, συνεχίστηκε με τις ποικιλίες Βιδιανό και Semillon και θα ολοκληρωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου με την ποικιλία Ασύρτικο. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμασης και του τρυγητού (καλός καιρός, χωρίς βροχές), οδήγησαν σε λευκούς οίνους ιδιαίτερα αρωματικούς, με καλή οξύτητα και πολύ καλή δομή.
Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε με τη συγκομιδή της ποικιλίας Pinot Noir στις 19 Αυγούστου και συνεχίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Γενικά, η εσοδεία του 2020 θα μας χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμασης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι περίπου ίδια με αυτήν του 2019, η οποία όμως ήταν 10% μικρότερη από προηγούμενες εσοδείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 θα χαρακτηρισθεί οινικά, ως μία εξαιρετική χρονιά.

ΑΔΡΙΑΝΗ, ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ, ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ, ΚΑΤΑΦΥΤΟ ΔΡΑΜΑΣ
Ο χειμώνας 2019-2020 ήταν ήπιος με ελάχιστες χιονοπτώσεις και δίχως έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο Μάρτιος κύλησε ομαλά και αυτό συνέβαλλε στη φυσιολογική ανάπτυξη των οφθαλμών στις αρχές Απριλίου. Οι βροχοπτώσεις, κατά το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου στο νομό της Δράμας, αφήσαν ανεπηρέαστες τις περιοχές που είναι εγκατεστημένοι οι αμπελώνες καθώς το κρίσιμο στάδιο της άνθησης ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα.
Οι πλέον συνηθισμένες βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου δεν επηρέασαν αρνητικά την υγεία των σταφυλιών. Μετά και την ολοκλήρωση του πράσινου τρύγου (όπου κρίθηκε επιθυμητό) τα κλήματα ήρθαν σε ιδανική ισορροπία φυλλικής επιφάνειας και ύψους παραγωγής.
Η έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών, κυρίως μετά τα μέσα Ιουλίου και οι ιδανικές θερμοκρασίες του Αυγούστου, βοήθησαν στην ομαλή πορεία ωρίμανσης του σταφυλιού διατηρώντας το έντονο αρωματικό προφίλ και την οξύτητα στα επιθυμητά επίπεδα.
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για μια όψιμη χρονιά που συνοδεύτηκε από ισορροπημένες θερμοκρασίες με απουσία καύσωνα και έντονων βροχοπτώσεων. Η ολοκλήρωση του τρύγου πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα στις 9 Οκτωβρίου.
Το 2020 λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι μία όψιμη χρονιά για τα δεδομένα της περιοχής της Δράμας, η οποία ευνόησε την αρωματική ένταση, την φρεσκάδα των αρωμάτων και την οξύτητα. Ο τρύγος ξεκίνησε με το Sauvignon Blanc στην Αδριανή και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah και το Ασύρτικο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ακολούθησε το Sauvignon Blanc από τον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου και η Μαλαγουζιά από την ίδια περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης. Όλες οι ποικιλίες τρυγήθηκαν με το χέρι.
Η ποιότητα υποστηρίζεται από τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, 800 με 1.000 κιλά/στρέμμα για τις λευκές ποικιλίες και 600 με 800 κιλά/στρέμμα για τις ερυθρές.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, οι λευκοί οίνοι που παρήχθησαν έχουν αρκετή αρωματική ένταση, καλές οξύτητες και πολύ καλή δομή.
Οι ερυθροί οίνοι για την φετινή χρονιά, χαρακτηρίζονται από φρέσκο φρουτώδες αρωματικό δυναμικό, καλή ένταση χρώματος καθώς και καλή συμπύκνωση. Οι ώριμες τανίνες σε συνδυασμό με την δομή των κρασιών έχουν ένα πολύ καλά ισορροπημένο αποτέλεσμα.
Συνοψίζοντας, το 2020 δείχνει να διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να ξεπεράσει την εξαιρετική σοδειά του 2019.

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΔΡΑΜΑΣ
Οι αμπελώνες ανέρχονται στα 650 στρέμματα με τα 200 στρέμματα να βρίσκονται στην περιοχή των Κοκκινογείων και 450 στρέμματα στην περιοχή Περιχώρα. Η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας της Δράμας χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας και νύχτας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι: Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Αγιωργίτικο, Syrah και Tempranillo. Οι οίνοι που παράγονται φέρουν την  Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα
Η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες και με έντονες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες ως το τέλος της άνθισης δεν ήταν ευνοϊκές για την εποχή. οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και το ύψος βροχών (περίπου τέλος Μαΐου) ήταν υψηλό.  Με την αρχή της καρπόδεσης (περίπου αρχές Ιουνίου) οι καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν με έντονες βροχοπτώσεις η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, τελικά όμως 50 ημέρες στην ωρίμανση και έπειτα η χρονιά εξελίχθηκε σε εξαιρετική, χωρίς ακραία φαινόμενα, έντονα ξηροθερμική.
Οι βροχοπτώσεις στην ανθοφορία οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 10% σε όλες τις ποικιλίες οι χαμηλές θερμοκρασίες (ειδικά τη νύχτα) λόγω του μικροκλίματος της περιοχής κατά την ωρίμανση των σταφυλιών, και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν.
To 2020 είναι μια πολύ καλή φαινολική χρονιά για τα ερυθρά, αλλά και για τα λευκά.
Οι κλιματολογικές συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό κανονικής έως μεγάλης ράγας σε όλες τις ποικιλίες. Οι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες βοήθησαν τόσο στον αρωματικό χαρακτήρα όσο κ στον όγκο των αποζυμωμένων οίνων. Επίσης, ο άνυδρος, δροσερός Σεπτέμβριος βοηθά στη φαινολική ενίσχυση των ερυθρών ποικιλιών.

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ, ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΔΡΑΜΑΣ
Η βλαστική περίοδος του 2020 ξεκίνησε όψιμα κατά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Πρωιμότερες όλων όπως κάθε χρόνο ήταν οι ποικιλίες Chardonnay και Nebbiolo.
Ο Απρίλιος ήταν σχετικά υγρός και ψυχρός με αποτέλεσμα την αργή ανάπτυξη των βλαστών και την επακόλουθη οψίμιση του φαινολογικού κύκλου. Η επιλογή και το αραίωμα των καρποφόρων κληματίδων ολοκληρώθηκαν έγκαιρα καθώς η αύξηση παρέμενε βραδεία ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη μυκήτων διατηρώντας το φύλλωμα υγιές.
Κατά τον Μάϊο υπήρξαν εναλλαγές του καιρού με την βροχόπτωση να ξεπερνάει τα 100mm και στις δύο κύριες περιοχές των αμπελώνων του κτήματος, την Καλή βρύση και το Μικροχώρι. Μολονότι σημειώθηκαν βροχοπτώσεις και μείωση της θερμοκρασίας κατά την άνθηση, η καρπόδεση ήταν ικανοποιητική.
Τον Ιούνιο υπήρξαν διαστήματα βροχερού καιρού με περίπου 70 mm βροχής, ενώ κατά το τελευταίο δεκαήμερο του ίδιου μήνα η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά ξεπερνώντας τους 30oC για πρώτη φορά στις 26/6. Η ανταπόκριση της βλάστησης στην αύξηση της θερμοκρασίας ήταν πολύ γρήγορη. Για την βελτίωση του μικροκλίματος της ζώνης των τσαμπιών πραγματοποιήθηκε επιλεκτική αφαίρεση τμημάτων της βλάστησης και φύλλων. Έτσι, τα σταφύλια προετοιμάστηκαν για την περίοδο του περκασμού και της ωρίμανσης με συνθήκες πολύ καλού αερισμού και μέτριας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Κατά την ίδια περίοδο εμφανίστηκαν οι πρώτες πτήσεις ευδεμίδας στο δίκτυο φερομονικών παγίδων του κτήματος. Ο πληθυσμός διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να επηρεάσει το ποιοτικό δυναμικό των σταφυλιών. Η ανάπτυξη της βλάστησης και των σταφυλιών συνεχίστηκε κανονικά έως το τέλος Ιουνίου παρά την πίεση του υγρού καιρού.
Η βελτίωση του καιρού εμφανίστηκε αργά, μετά τις βροχές των πρώτων ημερών του Ιουλίου. Κατόπιν οι συνθήκες που παρατηρήθηκαν ήταν σαφώς καλύτερες από αυτές του Ιουνίου με μεσοδιαστήματα βροχών και καταιγίδων που μείωσαν κατά πολύ την ανάγκη άρδευσης. Δύο χαλαζοφόρες καταιγίδες βρέθηκαν επάνω από μέρος των αμπελώνων του κτήματος, με την πρώτη να αφήνει ελάχιστες απώλειες στην βλάστηση.
Ο Αύγουστος που ακολούθησε ήταν θερμός με αρκετή ηλιοφάνεια χωρίς όμως συνθήκες καύσωνα. Με 60 mm βροχόπτωσης και μέγιστη θερμοκρασία υπό τους 34oC, ο καιρός υπήρξε ιδανικός για την προστασία του αρωματικών χαρακτηριστικών του Sauvignon blanc ο τρύγος του οποίου ξεκίνησε στους 11,9 και ολοκληρώθηκε στους 13,4 δυνητικούς αλκοολικούς βαθμούς με αρκετά υψηλή οξύτητα. Είναι αξιοσημείωτο το ότι η συγκομιδή των πρώιμων λευκών (Chardonnay, Sauvignon blanc) ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, δέκα ημέρες πιο αργά σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
Οι όψιμες ποικιλίες ευνοήθηκαν από τον ήπιο και άνυδρο Σεπτέμβρη. Οι ηλιόλουστες και ξηρές ημέρες σε συνδυασμό με τις δροσερές νύχτες δημιούργησαν συνθήκες ιδανικής ωρίμανσης για τα ερυθρά, συγχρονίζοντας την τεχνολογική με την φαινολική ωρίμανσή τους. Σημάδια υπερβολικού stress δεν εμφανίστηκαν και το υδατικό ισοζύγιο παρέμεινε σε ισορροπία σε όλους τους αμπελώνες. Οι όψιμες πειραματικές ποικιλίες του κτήματος ευνοήθηκαν από τον ξηρό και ζεστό Σεπτέμβρη. Έφτασαν στην ιδανική ισορροπία στις 28, 25 και 23 Σεπτέμβρη αντίστοιχα.
Για την σοδειά του 2020 αναμένεται ότι τα λευκά κρασιά θα εμφανίσουν υψηλό αρωματικό δυναμικό και εξαιρετικά ικανοποιητική οξύτητα. Ιδιαίτερα ευνοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες οι ποικιλίες Ασύρτικο και Sauvignon blanc.
Στα ερυθρά, θα είναι έντονος ο πρωτογενής φρουτώδης χαρακτήρας στην μύτη. Το στόμα των κρασιών αναμένεται να βρίσκεται σε αρμονία καθώς ο ήπιος καιρός βελτίωσε τον συγχρονισμό φαινολικών συστατικών και σακχάρων μεσω της αργής και ισορροπημένης ωρίμανσης που οδηγήθηκε έως τις 16 Οκτωβρίου για το Cabernet sauvignon. Το χρώμα των ερυθρών κρασιών αναμένεται έντονο καθώς οι υψηλές διαφορές ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας κατά την ωρίμανση ευνόησαν την συσσώρευση των ανθοκυανών στους φλοιούς των σταφυλιών.

ΙΣΜΑΡΟΣ
Ο τρυγητός στη Μαρώνεια έγινε σε φυσιολογικές ημερομηνίες για την περιοχή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φυτοπροστασίας με περίπου τις ίδιες αποδόσεις με την περσινή χρονιά. Κύρια κλιματολογικά χαρακτηριστικά της χρονιάς ήταν αφενώς η έλλειψη καύσωνα, αφετέρου η ανομβρία.  
Τα λευκά και ροζέ κρασιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρωματικά και τα κόκκινα να διακρίνονται για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα τους.

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr