Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Επαγγελματική κατηγορία
Διαδρομή

Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου

Η κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί το φυσικό νότιο όριο των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Εδώ, στα κρυστάλλινα νερά των πηγών εξάγνισαν οι Μούσες τον Απόλλωνα μετά από το θάνατο του δράκοντα Πύθωνα, μας διηγείται η μυθολογία. Από εδώ ξεκινά η πρώτη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, η Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου, με σταθμούς τους αμπελώνες της οινοποιίας Tsantali στη Ραψάνη, το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά και το Kitrvs Winery στην Πύδνα Πιερίας.

Σκαρφαλωμένη στα 800 μέτρα από τους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, αγναντεύει η Ραψάνη το καταγάλανο Αιγαίο, τον Θερμαϊκό κόλπο, τις παραλίες της Χαλκιδικής, τις κορυφογραμμές της Όσσας και τον Θεσσαλικό κάμπο. Ο αμπελώνας της απλώνεται σ` ένα από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας, στις βουνοπλαγιές του προφήτη Ηλία. Σ` αυτές τις κορφές γεννήθηκε ο θρύλος του Νέκταρ, του ποτού των θεών του Ολύμπου.

Εδώ βρίσκεται η ζώνη ΠΟΠ Ραψάνη, ενώ τους αμπελώνες της Tsantali θα τους συναντήσουμε σε τρεις διαφορετικές υποζώνες, σε γραμμικά και κυπελλοειδή σχήματα.   Το κρασί ΠΟΠ Ραψάνη παράγεται αποκλειστικά από τη συν-οινοποίηση των τριών ερυθρών ποικιλιών: Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό.

Η Tsantali διοργανώνει περιστασιακά ειδικά "safari wine adventures" με jeep 4X4 στις τρεις υποζώνες της περιοχής.

Η Ραψάνη είναι γνωστή για τα πανηγύρια της και τις ντόπιες πίτες της.

Από τη Ραψάνη, πολύ εύκολα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Κρανιά, χωριό κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Μπροστά του απλώνεται πανοραμικά η πεδιάδα των εκβολών του Πηνειού και το Αιγαίο Πέλαγος. Στο Κτήμα Κατσαρού, ο επισκέπτης αφού ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του boutique παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οινοποιείου, μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική θέα που απλώνεται μπροστά του.

Στη συνέχεια, παίρνουμε την Εθνική Οδό για να ανηφορίσουμε προς την Πύδνα Πιερίας και να συναντήσουμε το Kitrvs Winery, ένα από τα καινούρια μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος.

Στη διαδρομή, κάτω από το βλέμα του μυθικού Ολύμπου με τις βουνοκορφές του, τα καταφύγια, τις ορειβατικές διαδρομές και της απαράμιλλες ομορφιές του, ο επισκέπτης θα συναντήσει τις αμμουδερές ακρογιαλιές του Πλαταμώνα, όπου θα απολαύσει τις όμορφες παραλίες και φρέσκα ψάρια σε παραθαλάσσια εστιατόρια και ταβέρνες. Στον Aγιο Παντελεήμονα θα θαυμάσει τον παραδοσιακό οικισμό και το ενετικό κάστρο. Στο αρχαίο Δίο θα επισκεφτεί την πόλη με τα ιερά των θεών των Μακεδόνων, ένα μοναδικό δείγμα αρχαίας Μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Λίγο μετά την Κατερίνη, πολύ κοντά στον οικισμό Κίτρος, θα σιναντήσουμε το τον αμπελώνα και το οινοποιείο του Kitrvs Winery, μία ακόμη στάση για οινικές εξερευνήσεις στη Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου.


Εκτός από τα οινοποιία της Διαδρομής, τους ξενώνες, τα εστιατόρια, τα εργαστήρια παρασκευής τοπικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει ακόμη περισσότερες τουριστικές προτάσεις που είναι:

- Ο οικισμός της Ραψάνης, η πανέμορφη πλακόστρωτη πλατεία του με τα πλατάνια και το Μουσείο Οίνου & Αμπέλου.
- Αρχαιολογικός χώρος Δίου
- Πλαταμώνας (κάστρο, παραλίες)
- Παραδοσιακός οικισμός Σκοτείνας
- Παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Παντελεήμονα
- Λιτόχωρο-Όλυμπος (καταφύγια-ορειβατικός τουρισμός)
- Τέμπη
- διάφορα μέρη με παραλίες για μπάνιο και ψαροταβέρνες όπως Λεπτοκαρυά, Μακρύγιαλλος, Μεθώνη.

Στο τέλος της Διαδρομής, ο επισκέπτης θα επιλέξει να ακολουθήσει την Εγνατία Οδό για να περιηγηθεί δυτικά στις οινικές διαδρομές της Νάουσας, των Λιμνών, της Ηπείρου και της Πέλλα-Γουμένισσας ή να συνεχίσει προς τη Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr