Οινοποιεία

Κτήμα Γκλίναβος

Το 1978 έγινε το πρώτο βήμα που οδήγησε στη δημιουργία του οινοποιείου που αργότερα ονομάστηκε Οινοποιία Μοναστήρι- Ζίτσα. Ήταν ο Λευτέρης Γκλίναβος και οι συνεργάτες του που ξεκίνησαν την προσπάθεια αυτή.

Ο Λευτέρης Γκλίναβος, προερχόμενος από μια παλιά Γιαννιώτικη οικογένεια εμπόρων και επιχειρηματιών εγκατεστημένη εδώ και αιώνες στην περιοχή, ακολούθησε τη δική του πορεία. Μετά από σπουδές Οινολογίας και Αμπελολογίας στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux, εργάστηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ως οινολόγος. 

Αργότερα, καθώς ήταν πνεύμα ανήσυχο αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στα κοινά. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Οινολόγων πάνω από δέκα χρόνια. Τον τίμησαν και οι συμπατριώτες του και τον εκλέξανε, πρώτα βουλευτή και αργότερα Δήμαρχο Ιωαννίνων.

Όνειρο του ήταν λοιπόν, ως Οινολόγος να στρέψει την προσοχή του προς τη Ζίτσα αφού πίστευε ότι το κρασί της έχει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει διεθνώς γνωστό. Με κόπο και μεράκι έστησε με τη βοήθεια της συζύγου του, το μοναδικό σε αρχιτεκτονική σύλληψη οινοποιείο στην τοποθεσία Μοναστήρι Ζίτσας από όπου πήρε και το όνομα ΟΙΝΟΠΟΪΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ-ΖΙΤΣΑ. Τα χνάρια του Λευτέρη Γκλίναβου ακολούθησε και ο γιος του, Θωμάς, ο οποίος τώρα είναι Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρείας.

Χρόνο με το χρόνο τα κρασιά της οικογένειας Γκλίναβου καθιερώθηκαν, πρώτα τοπικά και τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό. Η ποικιλία των τύπων κρασιών της Οινοποιίας είναι μεγάλη, με πρώτα:
Τα λευκά κρασιά (Ο.Π.Α.Π.= Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας) PRIMUS, ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ, BALTHAZAR, ΛΙΘΙΝΟ (fume), ΦΗΓΟΣ (βιοκαλλιέργεια)
Επίσης CHARDONNAY Γκλίναβου
Τα κόκκινα ΒΕΛΟΥΔΟ και ΔΡΥΑΔΕΣ
Το ροζέ ΡΟΔΟΙΝΟΣ
Το ημιαφρώδες ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ
Το αφρώδες BYRON (brut & demi-sec)

H οινοποιία της οικογένειας Γκλίναβου αξιοποιεί και άλλες ελληνικές ποικιλίες όπως το Αγιωργήτικο, το Ξινόμαυρο, το Βλάχικο, το Μπεκάρι καθώς και άλλες λευκές και ερυθρές ποικιλίες κρασοστάφυλων που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Αξίζει λοιπόν, να γνωρίσουν οι οινόφιλοι τη Ζίτσα και τα κρασιά της Οινοποιίας της Οικογένειας ΓΚΛΙΝΑΒΟΥ.

χάρτης

  • Ζίτσα, Ιωαννίνων
  • +30 26580 22212
  • (0030) 26580 22261
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.glinavos.gr

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr