Οινοποιεία

Τσάνταλη - Μετόχι Χρωμίτσα

Η παράδοση της οικογένειας Τσάνταλη ξεκινά από το 1890 όταν άρχισε να καλλιεργεί αμπέλια στην Ανατολική Θράκη, να οινοποιεί σταφύλια και να αποστάζει τσίπουρο και ούζο. Η φήμη του ονόματος Τσάνταλη άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα καθώς έμποροι από παντού έρχονταν για να αγοράσουν το εύγευστο κρασί και το αρωματικό ούζο της οικογένειας.

Ο Ευάγγελος Τσάνταλης, ιδρυτής της Ε. Τσάνταλης Α. Ε., γεννήθηκε το 1913 στο Σιδηροχώρι της Ανατολικής Θράκης. Ήταν μόλις 9 χρονών όταν κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια Τσάνταλη εγκαταστάθηκε αρχικά στην Καβάλα και στη συνέχεια στις Σέρρες.
Μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και ανοίγει στο κέντρο της πόλης το ποτοποιείο του. Με ιδιαίτερο μεράκι και φροντίδα δημιουργείται το 1970 το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στη Νάουσα.
Την ίδια εποχή η ποτοποιία Τσάνταλη εγκαταστάθηκε στην οδό Αισώπου σε χώρο 600 τ.μ., διπλάσιο σχεδόν από το χώρο του παλιού ποτοποιείου. Χάρη στην απαράμιλλη ποιότητά τους, το ούζο και οι οίνοι Τσάνταλη αποκτούν αυξανόμενη ζήτηση, οδηγώντας την επιχείρηση σε ραγδαία ανάπτυξη. Έτσι, σε μικρό χρονικό διάστημα η ποτοποιία Τσάνταλη μεταστεγάζεται σε χώρο 5000 τ.μ. στην οδό Μοναστηρίου και το 1971 η ατομική επιχείρηση του Ευάγγελου Τσάνταλη μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με έδρα τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής.
Σήμερα η τρίτη γενιά της οικογένειας Τσάνταλη κρατά ζωντανό το όραμα του ιδρυτή της. Με τις ίδιες αρχές, το μεράκι, τη φροντίδα και την αγάπη συνεχίζει να δημιουργεί εκλεκτό κρασί, ούζο και τσίπουρο. Η Ε. Τσάνταλης Α. Ε., με σταθερό προσανατολισμό στην ποιότητα και οδηγό την παράδοση, αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοποιία - αποσταγματοποιία της Ελλάδας.

Στο Άγιο Όρος...
Μυστηριακή ατμόσφαιρα, μοναδικό οικοσύστημα απομακρυσμένο από τις αρνητικές επιδράσεις του σύγχρονου πολιτισμού, μία λωρίδα γης που επιπλέει θαρρείς στη θάλασσα. Οι λαμπερές, λευκές Αθωνίτικες πλαγιές και το χάδι της Αιγαιοπελαγίτικης αύρας δίνουν πνοή στις λευκές ποικιλίες Αθήρι, Ροδίτης, Ασύρτικο και στις ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Λημνιό και τέλεια ωρίμανση στους καρπούς τους.

χάρτης

  • Μετόχι Χρωμίτσα, Άγιον Όρος
  • +30 23990 76100
  • (0030) 23990 61466
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.tsantali.gr

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr