Οινοποιεία

Κτήμα Βιβλία Χώρα

Στις άγονες πλαγιές του Παγγαίου, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου ένωσαν τις οινολογικές τους εμπειρίες και εγκατέστησαν ένα πρότυπο αμπελώνα 150 στρεμμάτων. 

Η μεγάλη αμπελοοινική παράδοση της περιοχής ξεκινά από την αρχαιότητα. Ο Ησίοδος, ο Θεόκτιτος και ο Μιχαήλ Ψελλός την αποκαλούσαν Βιβλία Χώρα, εξ`ού και η ονομασία του κτήματος. Ο ορεινός όγκος του Παγγαίου, η δροσερή αύρα του Στρυμονικού κόλπου και τα πετρώδη εδάφη της περιοχής εξασφαλίζουν συνθήκες ευνοϊκές για την καλλιέργεια του αμπελιού.

Οι ποικιλίες αμπέλου, που φυτεύθηκαν είναι οι ελληνικές Ασύρτικο και Αγιωργήτικο και οι ξενικές Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, οι οποίες καλλιεργούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας.

Η κατασκευή του οινοποιείου άρχισε τον Ιούνιο του 2001. 

Το οινοποιείο και οι αμπελώνες του κτήματος βρίσκονται σε υψόμετρο 350m και απέχουν 110 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ξεκινώντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης παίρνουμε την Εθνική οδό με κατεύθυνση την Καβάλα. Περνώντας το Στρυμώνα ποταμό αφήνουμε την Εθνική οδό και κατευθυνόμαστε αριστερά στην παλιά Εθνική οδό. Στην είσοδο της κοινότητας Κοκκινοχωρίου, έχοντας διανύσει 15 χιλιόμετρα στην παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας συναντάμε το Κτήμα Βιβλία Χώρα, που ξεπροβάλει στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους.

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους αμπελώνες του κτήματος, στους χώρους παραγωγής και οινοποίησης, στις κάβες παλαίωσης οίνων σε δρύινα βαρέλια και σε φιάλες. Έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε λειτουργία και οι χώροι εκδηλώσεων, γευσιγνωσίας, εστίασης και φιλοξενίας.

Ο χρόνος που χρειάζεται για την περιήγηση στο κτήμα είναι περίπου 60 λεπτά. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και υπάρχει η δυνατότητα επισιτισμού για 8- 10 άτομα.

χάρτης

  • Κοκκινοχώρι, Καβάλας
  • +30 25920 44974
  • (0030) 25920 44975
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.bibliachora.gr

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr