Οινοποιεία

Κτήμα Πόρτο Καρράς

ΓΕΝΙΚΑ
Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Σιθωνίας της Χαλκιδικής εκεί όπου ο κατάφυτος Μελίτωνας χαμηλώνει τις πλαγιές του για να σμίξει με τα διάφανα νερά του Τορωναίου κόλπου, απλώνονται αμφιθεατρικά τα 4750 στρέμματα του πιο μεγάλου και πιο γραφικού ελληνικού αμπελώνα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Τα φημισμένα κρασιά της στον τότε γνωστό κόσμο, με τα τοπωνυμία Τορώνη, Άκανθος, και Όλυμπος που αναφέρονται σε πολλά κείμενα της εποχής εκείνης ήταν οι πρόγονοι των σημερινών, που προέρχονται από τη νομοθετημένη πλέον Ονομασία Προέλευσης `Πλαγιές Μελίτωνα` Ανώτερης Ποιότητας.
Η σκέψη για την αναβίωση αυτής της περιοχής γεννήθηκε γύρω στα 1960 από το Γιάννη Καρρά, που αποφάσισε ν΄ αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της πολύτιμης αυτής προίκας που η φύση δώρισε απλόχερα στις μοναδικές Πλαγιές του Μελίτωνα.

H ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΝΗ `Πλαγιές Μελίτωνα`
Μια αμπελουργική ζώνη άριστων οικολογικών συνθηκών.
Ο σχεδιασμός του αμπελώνα που πραγματοποιήθηκε από καθηγητές Πανεπιστημίου της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης υπήρξε παραδειγματικός, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ολοκληρώθηκε συστηματική μελέτη καταλληλότητας ξενικών ποικιλιών στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι του κτήματος σεβάστηκαν το μεγαλείο του μοναδικού περιβάλλοντος. Όπου υπήρχαν δάση παρέμειναν. Έτσι τα δέντρα αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα φυσικό φράχτη, εγκλωβίζοντας τη βραδινή υγρασία της ατμόσφαιρας που βοηθά το αμπέλι ν` αντέξει στις θερμές μέρες του καλοκαιριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντικότατη συμβολή του πατέρα της σύγχρονης οινοποίησης profeseur Emile Peynaud του Πανεπιστημίου του Bordeaux, καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου `Ελληνικού` Cabernet Sauvignon το οποίο προσαρμοσμένο ιδανικά στα ασβεστοσχιστολιθικά χώματα του κτήματος μεγαλούργησε διεθνώς, αποσπώντας αξιόλογα βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις.

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών και ελαιώνων μαζί με το πρωτοποριακό Τουριστικό Συγκρότημα με το οποίο συνδέεται το κτήμα Πόρτο Καρράς, ξεκίνησαν αρχές του 1965 για να δημιουργήσουν μια αληθινή επανάσταση στην ξενοδοχειακή και την οινοποιητική εικόνα της τότε Ελλάδος.
Σήμερα ο αμπελώνας των `Πλαγιών του Μελίτωνα` αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή και στο περιβάλλον.
Χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, ο αμπελώνας του Κτήματος θεωρείται σήμερα μία από τις σπανιότερες περιπτώσεις όπου οι περισσότερες ασθένειες της αμπέλου είναι ανύπαρκτες. Έτσι η φυτοπροστασία επιτυγχάνεται αποκλειστικά με θειάφι και χαλκό έτσι ώστε η καλλιέργεια να πιστοποιείται αβίαστα ως βιολογική. Λόγω του ξηροθερμικού κλίματος της περιοχής χρησιμοποιούνται μόνο οργανικά λιπάσματα, η δε στρεμματική απόδοση του αμπελώνα δεν ξεπερνά τα 800 κιλά και εμφανίζει πολύ υψηλό οινικό δυναμικό.
Οι λοφώδεις εκτάσεις της περιοχής δημιουργούν άριστες οικολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια 27 εκλεκτών ποικιλιών που ευδοκιμούν στις πιο θερμές νοτιοδυτικές πλαγιές σε υψόμετρο 200-300μ. Έτσι από το Ασύρτικο, το Αθήρι, τη Μαλαγουζιά, το Sauvignon blanc και το Ροδίτη παράγονται λευκοί οίνοι, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Μεταξύ των ερυθρών επικρατεί το περίφημο ελληνικό Λημνιό που αναφέρεται και στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, το οποίο συνοδεύεται από τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot Cinsault και το Syrah, οι οποίες σε υψόμετρο 300- 400μ. έχουν προσαρμοσθεί θαυμάσια στις δροσερές βόρειο-ανατολικές πλαγιές της περιοχής.
Από τις αρχές του 2002 υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα αναμπέλωσης 1.700 στρεμμάτων, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2005.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Το οινοποιείο, όταν κτίστηκε το 1970, υπήρξε, όπως και ο αμπελώνας, σταθμός για την Ελληνική Βιομηχανία οίνου. Η τοποθεσία του σε μια κοιλάδα, ήταν διαλεγμένη ώστε να είναι αόρατη για τον περαστικό, τόσο από το δρόμο όσο από τη θάλασσα, προστατεύοντας έτσι την ομορφιά του τοπίου. Η επιλεγμένη θέση του οινοποιείου μέσα στον αμπελώνα του κτήματος, διευκολύνει αφάνταστα τη γρήγορη επεξεργασία των σταφυλιών, αποφεύγοντας καθοριστικά τις οξειδώσεις που προκαλεί συχνά η χρονοβόρα μεταφορά τους σε άλλες περιοχές. Παράλληλα επιλέγεται προσεκτικά η ιδανική ημερομηνία της έναρξης του τρύγου, ώστε η γευστική ωριμότητα να συμπίπτει πάντα με την αρωματική.
Τα σταφύλια οινοποιούνται με γνώση και φροντίδα από τους έμπειρους οινολόγους, μαθητές του μεγάλου δάσκαλου Emile Peynaud, μέσα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου.
Από το 2000 ο Όμιλος Εταιρειών της Τεχνικής Ολυμπιακής επεμβαίνει δυναμικά στον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου. Στην αίθουσα γλευκοποίησης τα πνευματικά πιεστήρια λειτουργούν με ηλεκτρονική ακρίβεια, οι σιδερένιες δεξαμενές έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στις ανοξείδωτες διπλού τοιχώματος, ενώ έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο θερμικός έλεγχος των ζυμώσεων. Παράλληλα στο κλιματιζόμενο κελάρι του οινοποιείου γνήσια γαλλικά δρύινα βαρέλια που ανανεώνονται κάθε χρόνο, εξασφαλίζουν την ιδανική ωρίμανση των μεγάλων ερυθρών κρασιών ειδικά του Chateau Carras, του Syrah αλλά και του λευκού από Mαλαγουζιά.

Η διαδρομή του επισκέπτη στο Οινοποιείο περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο κελάρι όπου ωριμάζουν τα κρασιά μας στα δρύινα βαρέλια.
Μετά από την περιήγηση στο Οινοποιείο και την εξοικείωσή του με το πώς φτιάχνεται το κρασί, ο επισκέπτης οδηγείται στην ανακαινισμένη αίθουσα γευσιγνωσίας `Μελισσάνθη` όπου μπορεί να δοκιμάσει τα περίφημα κρασιά του Κτήματος, να παρακολουθήσει στην αίθουσα προβολών, video που προβάλλουν τη δραστηριότητα του Κτήματος και των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος καθώς και να αγοράσει πέρα από τα κρασιά μας, αξεσουάρ, βιβλία και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με το κρασί.
Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Τα video προβολής υπάρχουν και στη γερμανική γλώσσα. Μετά από συνεννόηση, για οργανωμένα group επισκεπτών υπάρχει η δυνατότητα για φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ενώ δυνατή είναι και η οργάνωση εκδηλώσεων σε έναν από τους πολλούς συνεδριακούς χώρους που διαθέτει το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς.
Η περιήγηση στο Οινοποιείο καθώς και η γευστική δοκιμή είναι δωρεάν. Οι τιμές για φαγητό είναι κατόπιν συνεννοήσεως.
Το Κτήμα Πόρτο Καρράς βρίσκεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία και απέχει 120 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 65 χιλιόμετρα από τα Μουδανιά. Βρίσκεται πάνω στην κεντρική οδική αρτηρία που διασχίζει τη δυτική πλευρά της Σιθωνίας. Πινακίδες οδικής σήμανσης σε όλο το νομό Χαλκιδικής καθώς και στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής οδηγούν τον επισκέπτη για το πώς να έρθει στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς.

χάρτης

  • Νέος Μαρμαράς, Χαλκιδικής
  • +30 23750 77000
  • (0030) 23750 71229
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.portocarras.com

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr