Οινοποιεία

Κτήμα Βογιατζή 

Η οικογένεια Βογιατζή έχει τη δική της ιστορία στο οινεμπόριο που καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα, όταν μεγάλες ποσότητες οίνων της περιοχής Βελβεντού μεταφέρονταν και πωλούνταν στην αναπτυσσόμενη την περίοδο εκείνη πόλη της Κατερίνης όπου και εγκαταστάθηκε η οικογένεια, διατηρώντας οινοπωλείο - ουζερί μέχρι το 1992.

Από την τρίτη γενιά ο Γιάννης, μετά από σπουδές στην οινολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ της Γαλλίας και σημαντική εμπειρία στην Ελληνική οινοπαραγωγή, με τον αδελφό του Νίκο, μηχανολόγο και τον πατέρα τους Χαρίση, αποφασίζουν να επιστρέψουν στο Βελβεντό δημιουργώντας ένα νέο, ιδιόκτητο αμπελώνα.

Το 1997 ιδρύεται η Κτήμα Βογιατζή Ε.Π.Ε., με αντικείμενο την παραγωγή και ανάδειξη των προϊόντων του αμπελώνα.

O αμπελώνας έκτασης 100 στρεμμάτων, βρίσκεται κοντά στη λίμνη Πολυφύτου, σε υψόμετρο 380 μέτρων. Η κλίση είναι πολύ μικρή και διακρίνονται τρεις ομάδες εδαφών, τα αμμοπηλώδη, τα αργιλοπηλώδη και τα αργιλώδη ασβεστολιθικά. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, επηρεάζεται όμως σημαντικά από τη γειτνίαση με τη λίμνη και συγκεκριμένα από τη σταθερή παρουσία ανέμων οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν πηγή δροσιάς για το αμπέλι. Η παρουσία των ανέμων συμβάλλει επίσης στη μειωμένη εμφάνιση ασθενειών με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία οι αρχές της βιολογικής καλλιέργειας.

Η φύτευση είναι πυκνή, 450 φυτά ανά στρέμμα και τα υποκείμενα, που χρησιμοποιήθηκαν τα 41Β και 1103Ρ. Η ποικιλιακή σύνθεση περιλαμβάνει 10 κύριες ποικιλίες, 5 λευκές και 5 ερυθρές, καθώς και ένα τμήμα πειραματικό με πολλές τοπικές ποικιλίες.

χάρτης

  • Βελβεντό, Κοζάνης
  • +30 24640 32283
  • (0030) 24640 32283
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • www.ktimavoyatzi.gr

Photo gallery

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr