Δημοσιογραφικό δείπνο με γεύσεις Θεσσαλονίκης και οίνους Χαλκιδικής! - 14/10/2018

Το Τμήμα Τουρισμού με το Thessaloniki Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης και η ένωση οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος, σε μία ακόμη συνέργεια για την προώθηση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ως τουριστικό προορισμό, δίνοντας έμφαση στη γαστρονομία, στις γεύσεις και στον οίνο.
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας με τους συνεργάτες του, παρέθεσαν δείπνο για τα ΜΜΕ της Αθήνας με στόχο την προώθηση της πόλης ως τουριστικό και γαστρονομικό προορισμό.
Παράλληλα, προσκάλεσαν στην προσπάθεια αυτή την ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» προκειμένου οι γεύσεις της Θεσσαλονίκης να συνδυαστούν με τους κατάλληλους οίνους.
Άλλωστε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτη τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, προωθεί τον οινοτουρισμό προτείνοντας στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης τις οινικές διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, με τα οινοποιεία της Ένωσης.
Το μενού που δημιουργήθηκε αποτελέστηκε από τέσσερα διαφορετικά πιάτα, προτάσεις των chef ambassadors της Θεσσαλονίκης, με κλασικές γεύσεις δομημένες στη σύγχρονη μορφή τους.
Για το food & wine pairing αντίστοιχα, επιλέχθηκαν από την «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» κρασιά των οινοποιείων-μελών της Ένωσης στην Χαλκιδική και συγκεκριμένα:
- την οινοποιία Tsantali,
- το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη,
- το Κτήμα Πόρτο Καρράς και
- το οινοποιείο Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους.

Ως αποτέλεσμα της γευστικής πανδαισίας, θεσσαλονικιώτικα μεζεδάκια συνδυάστηκαν με τον οίνο «Αγιορείτικο Άβατον Λευκός 2017» από τον αμπελώνα της Tsantali στο Μετόχι Χρωμίτσα στο Άγιον Όρος, το γνωστό σουτζουκάκι σε μορφή ταρτάρ, με τις ίδιες όμως εντάσεις, συνδυάστηκε με το «Nicolas 2016» του Κτήματος Κλαούντια Παπαγιάννη, η μοσχαρίσια ουρά με άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου, μους καπνιστής μελιτζάνας και τσιπς μαϊντανού, ως κυρίως πιάτο, συνδυάστηκε με το «Limneon 2016» του Κτήματος Πόρτο Καρράς, ενώ το κραμπλ από τσουρέκι Θεσσαλονίκης, semifreddo ταχινένιου χαλβά και καραμέλα κυδώνι ως επιδόρπιο, συνδυάστηκε με το «Νάμα NV» από τον Μυλοπόταμο – Οίνοι Αγίου Όρους.
Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε πως για συνοδευτικό άρτο του δείπνου, προσφέρθηκε ζεστό, αφράτο και πεντανόστιμο κουλούρι Θεσσαλονίκης!
Η ροή της βραδιάς ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη για όλους, συνδαιτημόνες και διοργανωτές, έγιναν παρουσιάσεις, ειπώθηκαν ιστορίες, εκφράστηκαν σκέψεις, κυρίως όμως κέρδισε η εικόνα και το άρωμα της Θεσσαλονίκης, ο τουρισμός, η γαστρονομία, ο οινοτουρισμός, το επώνυμο ποιοτικό κρασί.
Το δείπνο φιλοξενήθηκε με εγκαρδιότητα και συναδελφικότητα στο πολυβραβευμένο εστιατόριο CTC, από τον Aλέξανδρο Τσιοτίνη σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου και τους συνεργάτες του.
Ευχαριστούμε θερμά τον αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Πέγκα και τις συνεργάτιδές του, την προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού κα. Μαργαρίτα Σαλπιγκίδου και την υπεύθυνη του Thessaloniki Food Festival κα. Λίλιαν Σαμαρά για το κάλεσμα και την υπέροχη συνεργασία μας.
Στο δείπνο, την ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» εκπροσώπησαν η οινοποιός κα. Υλιάνα Στέγγου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης και γενική διευθύντρια του Κτήματος Πόρτο Καρράς, καθώς και η κα. Αλεξάνδρα Ανθίδου υπεύθυνη εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων της Ένωσης.
 
 

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr