Αποτελέσματα και στατιστικά στοιχεία του 20ού Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης - 20/03/2020

Η τριήμερη επετειακή 20ή διοργάνωση του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020. Στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, Master Sommelier, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, χωρισμένοι σε 5 επιτροπές. Επιπλέον στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 5 εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών.
Οι γευσιγνώστες δοκίμασαν, αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν 907 δείγματα, εκ των οποίων, τα 870 ήταν οίνοι από την Ελλάδα, τη Βραζιλία και την Κύπρο ενώ τα 37, αμπελοοινικά αποστάγματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.
 

Τα μετάλλια που απονέμονται στους οίνους/αποστάγματα με βάση τη βαθμολογία τους είναι τα ακόλουθα:

• Χρυσό Μετάλλιο: 90–100 βαθμούς

• Ασημένιο Μετάλλιο: 87 – 89 βαθμούς

• Χάλκινο Μετάλλιο: 84 – 86 βαθμούς


Δείτε ΕΔΩ το έντυπο τον αποτελεσμάτων

 

Σύμφωνα με τη βαθμολογία, 60 οίνοι έλαβαν χρυσό μετάλλιο, 190 ασημένιο και 360 χάλκινο.

Στα αμπελοοινικά αποστάγματα αντίθετα, από τα 37 της συμμετοχής έλαβαν: 4 χρυσό μετάλλιο, 9 ασημένιο και 16 χάλκινο.
Για τον φετινό, επετειακό 20ό Διαγωνισμό, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των δειγμάτων του που αγγίζει το 4,7%, όσον αφορά τους οίνους και το 8,8% όσον αφορά τα αμπελοοινικά αποστάγματα, σε σύγκριση με τον Διαγωνισμό το 2019.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στο 71% των οίνων και στο 78% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό δίδεται μετάλλιο, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο από τον φετινό Διαγωνισμό είναι η αύξηση της συμμετοχής των νέων και μικρών οινοποιείων, πάνω από 10%. Πιο συγκεκριμένα, από τις 220 οινοποιίες που συμμετείχαν φέτος στον 20ό ΔΔΟΑΘ, οι 24 αφορούν καινούργια οινοποιεία και μικρά ως προς τον όγκο παραγωγής οίνων.
Επιπρόσθετα επισημαίνουμε τη συμμετοχή πειραματικών οίνων στο Διαγωνισμό η οποία όμως αφορά μόνο αξιολόγηση και όχι συμμετοχή στα μετάλλια. Ωστόσο αρκετοί οινοποιοί θεωρούν πως ο Διαγωνισμός αποτελεί σημαντική ευκαιρία ώστε να δοκιμαστεί και να βαθμολογηθεί το προϊόν τους προκειμένου να λάβουν ένδειξη για την αξία του, εφόσον αξιολογείται από αξιόλογους γευσιγνώστες-κριτές.
Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το 1993 από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.), Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο).

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ΟΥ ΔΔΟΑΘ

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για την απονομή της διάκρισης: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές. Στην φετινή διοργάνωση λοιπόν απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού στον παρακάτω οίνο:
Σαντορίνη 2018 Λευκός, ΠΟΠ Σαντορίνη - Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Οίνου κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία:

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΟΙΝΟΣ:

Αγιορείτικο Άβατον 2016, ΠΓΕ Άγιο Όρος - Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΣ:

Άλφα Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2019, ΠΟΠ Αμύνταιο - Κτήμα Άλφα

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΝΟΣ:

Σαντορίνη 2018, ΠΟΠ Σαντορίνη – Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ ΟΙΝΟΣ:

Santowines Santorini Vinsanto 8 ετών Παλαίωσης 2008/2010, ΠΟΠ Σαντορίνη – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ Ή ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ:

Santo Sparkling Brut Methode Traditionelle 2016 – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΕΤΣΙΝΑ:

Δάκρυ του Πεύκου 2019 - Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η διάκριση: ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ απονέμεται στο απόσταγμα με την μεγαλύτερη βαθμολογία:
Kanenas Απόσταγμα – Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» απονείμει τις ακόλουθες ειδικές διακρίσεις στους οίνους με την μεγαλύτερη βαθμολογία, με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία των οίνων των παρακάτω κατηγοριών αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο:
1. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά Malagouzia 2019 Λευκός, ΠΓΕ Χαλκιδική Konstantara Wines

2. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο Σαντορίνη 2018 Λευκός, ΠΟΠ Σαντορίνη Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε.

3α. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό λευκό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο Έλξη 2019 Λευκός, ΠΓΕ Κόρινθος Κων/νος Νικ. Πυργάκης

3β. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό λευκό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο Μαντινεία 2018 Λευκός, ΠΟΠ Μαντινεία Οινοποιία Μποσινάκης

4. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο Αρετή 2013 Ερυθρός, ΠΓΕ Παγγαίο Κτήμα Βιβλία Χώρα Α.Ε.

5α. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο Διάπορος 2016 Ερυθρός, ΠΓΕ Ημαθία Κυρ Γιάννη Α.Ε.

5β. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο Ξινόμαυρο 2017 Ερυθρός, ΠΟΠ Αμύνταιο Μπόσκος Χρήστος & ΣΙΑ Ε.Ε.

6α. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό Βορινός 2019 Λευκός, ΠΓΕ Κρήτη Ειρήνη Ι. Δασκαλάκη

6β. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό 8η Τέχνη 2019 Λευκός, ΠΓΕ Κρήτη Αφοί Σπύρου Μαραγκάκη & ΣΙΑ Ο.Ε.

7 Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι Pente Litharia 2019ρι Λευκός, ΠΓΕ Λεμεσός Oenou Yi Ktima Vassiliades

8 Ειδική διάκριση σε έναν Βιολογικό οίνο Malagouzia 2019 Λευκός, ΠΓΕ Χαλκιδική Konstantara Wines

Τα μετάλλια θα αποσταλούν στις οινοποιίες και στις αποσταγματοποιίες που έχουν κερδίσει την ανάλογη βαθμολογία ή διάκριση.
Η τελετή απονομής των μεταλλίων του Διαγωνισμού η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα, στα πλαίσια της έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2020 αναβάλλεται λόγω των τελευταίων εξελίξεων που αφορά εξάπλωση ιού.

Σύντομα οι διοργανωτές θα ενημερώσουν τους οινοποιούς και τους αποσταγματοποιούς για την εξέλιξη στην προετοιμασία νέας εκδήλωσης.
Τα αποτελέσματα του 20ού ΔΔΟΑΘ και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διαγωνισμό, τους στόχους και το προφίλ του, τους γευσιγνώστες, τις επιτροπές, τους χορηγούς, τον κανονισμό και ότι άλλο αφορά τη διοργάνωσή του, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.tiwc.gr.

Χορηγοί 20ού ΔΔΟΑΘ
Χρυσός Χορηγός: Τράπεζα Πειραιώς
Μεγάλοι Χορηγοί: AlpaGlass, Αφοί Κοκκαλίδη, Κοροπούλης, Oenorama
Χορηγοί: Αμπελοοινική, Astron – Enartis, Gr-Inox, Metalux, Novacert, PackSystems, Vitro
Χορηγός Προϊόντων: Acqua Panna, S. Pellegrino
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, TV100, 102 FM ΕΡΤ, 9,58 FM ΕΡΤ, 104,9 Πρακτορείο FM, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Οινοχόος, Wine Trails, AgroNews, Voria.gr, Oinos (krasiagr), Greek Cellar.

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr