Κρασί και Λογοτεχνία 19/11/2017 - 19/11/2017

«Κρασί & Λογοτεχνία» μια εκδήλωση οινογευσίας και ακουσμάτων όπου οι λέξεις και το κρασί ταίριαξαν με αρμονία στις αισθήσεις της γεύσης αλλά και της ψυχής.
 
Οι παιχνιδιάρικες φυσαλίδες του Παράγκα Sparkling από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη συνόδεψαν τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ» στα ξέφρενα πάρτι του φρεσκάροντας τον ουρανίσκο μας, το χαρμάνι από Μαλαγουζιά και Ασύρτικο από τον Λευκό του Κτήματος Γεροβασιλείου έγινε ένα με τη «δροσιά του αμπελιού» της Μάτση Χατζηλαζάρου και τον «Ήλιο τον Ηλιάτορα» του Οδυσσέα Ελύτη, τα αρώματα των τροπικών φρούτων, της δρυός και του μελιού του Emphasis Chardonnay του Κτήματος Παυλίδη μέθυσαν την «Κυρά των αμπελιών» του Γιάννη Ρίτσου αλλά και τους στερημένους μοναχούς του Ουμπέρτο Έκο στο «Όνομα του Ρόδου».
 
Αφήνοντας τους λευκούς οίνους για να ταξιδέψουμε με τα χρώματα, αναρωτηθήκαμε εάν «αυτό το πήλινο μαστραπαδάκι» από ένα χωριό της Καβάλας που περιγράφει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στην «Οινοχόη» από τους «Ρεμπέτες του Ντουνιά», μπορεί να σχετίζεται με τον αμπελώνα του Κτήματος Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας και τον Ροζέ του οίνο που με ενθουσιασμό γευτήκαμε, αλλά και στη συνέχεια, κρατώντας στο χέρι μας τον ερυθρό Kanenas της Tsantali από τον αμπελώνα της Μαρώνειας, μας έγινε περισσότερο οικεία η φράση από τον Όμηρο, στην Οδύσσεια «Κάθε φορά που ήταν να πιούν αυτό το κόκκινο κρασί, γλυκό σαν μέλι, αρκούσε, γεμίζοντας μια κούπα, να ρίξεις το κρασί σ’ είκοσι μέτρα νερού, κι ο τόπος μοσχοβόλαγε, καθώς ανέβαινε απ’ τον κρατήρα η μυρωδιά, θεσπέσιο άρωμα - τότε κανείς δεν είχε τρόπο πια να κρατηθεί» (Μετάφραση Δ. Μαρωνίτη). 
 
Ανατροπή όμως στη συνέχεια όπου ο Κύκλωπας μας έγινε πιότερο αγαπητός από τον Οδυσσέα όταν ακούσαμε τον καημό του από κείμενα της συλλογής «Teratology» του Πάρι Μέξη, ενώ από το νησί των Φαιάκων, βρεθήκαμε στα ερωτικά ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα.   Εκεί, μεταξύ στοίχων και παραγράφων, ο έρωτας έγινε πόλεμος και ο Ναπολέων Βοναπάρτης στάθηκε αιτία για έναν κόκορα κρασάτο στη Βουργουνδία, που τόσο γλαφυρά περιγράφει τη συνταγή του η Μελίσσα Στοΐλη στο βιβλίο της «Και διηγώντας τα να τρως»,  ενώ εμείς γευόμασταν από το ποτήρι μας φίνο Ξινόμαυρο από το Vaeni Grande Reserve Naoussa, παραλληλίζοντας το με το Bourgogne Pinot Noir.
 
Το χρώμα όμως στο ποτήρι πλέον σκούρυνε αρκετά για να πάμε σε αρώματα ακόμη πιο μεθυστικά και απολαυστικά, τι άλλο από ένα Poem, τον λιαστό οίνο της αρχαίας ποικιλίας Λημνιό, από το Κτήμα Πόρτο Καρράς.
 
Τα πολύπλοκα αρώματά του από ώριμα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαρύφαλλο και καφέ, έγιναν ένα με τους στοίχους του Αριστοφάνη στην «Ειρήνη» όπου ο Τριγαίος μας προέτρεψε να θυμηθούμε «τ’ ολόγλυκο εκείνο σταφύλι»!
 
Κλείνοντας τη βραδιά μας, φυσικά με ένα παλαιωμένο απόσταγμα από την ηπειρώτικη ποικιλία Ντεμπίνα και το οινοποιείο Ζοίνος, μοιραστήκαμε όλοι στην παρέα, αινίγματα, γνωμικά και παροιμίες που γνωρίζαμε, σχετικά με το αμπέλι, το σταφύλι, τον τρύγο και το κρασί.
 
Η εκδήλωση οινογευσίας και ακουσμάτων «Κρασί & Λογοτεχνία» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Thessaloniki Food Festival από την ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Μαρία Αμανατίδου, ιδιοκτήτριας του Provocateur Magazine.
 
Τα κείμενα επέλεξε και ανάγνωσε η Μαρία Αμανατίδου από την προσωπική της βιβλιοθήκη, τους οίνους και το απόσταγμα των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» επέλεξε και παρουσίασε η Αλεξάνδρα Ανθίδου, ενώ το 7o Thessaloniki Food Festival φρόντισε να συνεισφέρει, εκτός από τη διοργάνωση, στα συνοδευτικά εδέσματα της οινογευσίας.
 
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους του επώνυμου Ελληνικού κρασιού και της λογοτεχνίας που μας τίμησαν με την παρουσία τους, στον κατάμεστο χώρο που ετοιμάσαμε για την εκδήλωση και δίνουμε την υπόσχεση σε όσες και όσους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, πως θα την επαναλάβουμε.
 
Χορηγοί: FM100, TV100, ΜΕΒΓΑΛ, Voras Flavors, Αρτοποιήματα Κουκουμέρια

Δρόμοι του Κρασιού
της Βορείου Ελλάδος

  • Γιαννιτσών 90, Τ.Κ. 54627 Θεσσαλονίκη
  • τηλ: 2310 281617 & 2310 281632
  • email: info@wineroads.gr